Banner Top

Log in
A+ A A-

Sigvaris saveti za zdrave noge tokom putovanja

Bliži se sezona dugih putovanja za klubove i reprezentacije. Mnogo igrača žali se na bolove u nogama i oticanje nogu u toku ovih putovanja. Futsal BALKAN pokušava da pomogne sportistima u ostvarivanju što boljih rezultata, pa smo za ovu temu angažovali eksperta Dr. Dušicu Obradović, iz firme Diafit International.

 Evo šta Dr.Obradović savetuje:

Tokom dogotrajnog sedenja u avionu, automobilu ili vozu, cirkulacija u vašim venama je ograničena. Usled toga, vaša stopala I potkolenice počinju da otiču, I mogu se javiti bolovi u nogama. U izvesnim situacijama moze doći do nastanka duboke venske dromboze, a kao najteza komplikacija DVT javlja se plućna embolija. Kako bi putovanje bilo bezbrižno u nastavku teksta Sigvaris vam daje nekoliko saveta kako da se zaštitite od nastanka tromboze.

 

Odeća

Nosite kompresivne čarape ( kompresivne čarape koje vam može propisati vas lekar). Nosite široku I udobnu odeću koja vas ne steže I neće ograničiti cirkulaciju u vašim nogama. Pored udobne odeće , neophodna vam je I udobna obuća.

 

Hrana I piće
Popijte čašu vode na svakih dva sata. Izbegavajte kafu, alkohol I crni čaj, jer ova pića pospešuju dehidrataciju organizma. Jedite lagane obroke

 

Vežbe
Tokom sedenja možete raditi odredjene vežbe koje će poboljšati cirkulaciju npr: podižite stopala oslanjajući se naizmenično na prste I pete ili pravite kružne pokrete stopalima . Ukoliko putujete vozom ili avionom ustanite na svakih sat vremena kako biste prošetali. Ukoliko putujete automobilom pravite kraće pauze na svakih dva sata radi šetnje.
Poželjno je da ne uzimate tablete za spavanje, jer ce vaše telo biti jedan period bez pokreta I na taj način ćete povećati rizik od nastanka duboke venske tromboze.

 

 Sutra  : Sigvaris preporuke za zastitu od nastanka putničke tromboz