Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 1173

Banner Top

Log in
A+ A A-

Intervju sa Doktoricom nogometa Petrom Mandić Jelaska, prvi dio

Donosimo vam intervju sa Doktoricom nogometa Petrom Mandić Jelaska

 

 1.      Tko je zapravo Petra Mandić Jelaska?

Rođena sam 22. listopada 1985. godine u Splitu. Od šeste do šesnaeste godine sam se aktivno bavila tenisom te sam osvojila brojne teniske turnire. Usporedno s aktivnim igranjem tenisa, također treniram nogomet s vršnjacima iz muškog nogometnog kluba „Val“ iz Kaštel Starog. Od 16. do 24. godine života aktivno se bavim nogometom te sam igračica prve HŽNL a ujedno i članica hrvatske ženske reprezentacije u nogometu. 

2.      Otkud tolika ljubav prema sportu?

Kao i svaka ljubav koja se dogodi tako se i meni dogodila ljubav prema sportu. Odrasla sam u sportskoj obitelji,  tako da je zasigurno i to jedan od razloga moje ljubavi prema sportu.

3.      Vaši nogometni počeci?

Nogometni početci  vezani su za igranje na betonskom terenu iza kuće sa sestrama i rođacima.  Budući da tada na našem području nije bilo ženskog nogometnog kluba sestra Tanja i ja trenirale  sam sa dječacima u NK „Val“ i s tatom. Godine 2001. osnovao se ženski Nogomet klub „Dalmacija“ u Kaštel Starom te smo se sestra Tanja, Mia i ja istog dana upisale.

4.      Kako je to biti igračica, a kasnije trenerica?

Bila igračica ili trenerica  zasigurno je svako za sebe posebno drugačije jedno od drugog, ali osobno najbolje što  mi se dogodilo u životu. Bitno je uvijek davati  100% od sebe i kako igračica i i kao trenerica.  Živiš to što radiš od 0-24 ne zato što moraš, nego zato što to voliš. To si uistinu ti. Ispunjen si. Uistinu je blagoslov raditi ono što voliš. Nema ljepše stvari na svijetu. Za sve što sam postigla najzahvalnija sam svojim roditeljima. Od prvog dana su me pustili da sanjam san koji se zove nogomet.

            5.    Žene u nogometu? Odnos muškaraca prema ženama u nogometu? Nogometne sutkinje?

Svakako da se nešto pokušava da bude bolje, ali još nismo ni sjena Njemačkim nogometašicama. Zaostajemo i kasnimo za Europom, naravno  financijski . Sigurna sam da imamo najveće talente, sputavaju nas mala ulaganja i loši uvjeti.

Graniram vam da naše nogometašice ne moraju radit razno razne poslove kako bi spojile kraj s krajem i nakon tih iscrpnih poslova ići na trening, nego samo da treniraju, da žive nogomet  svakog dana kao profesionalne nogometašice sigurno bi imali kudikamo bolje rezultate. Neću pretjerati  ako kažem da nogometašicama Hrvatske, Bih-a , Srbije i Slovenije date samo bolje uvijete  bile bi među najboljima u Europi .

Odnos muškaraca prema ženama u nogometu. Sve ovisi od osobe do osobe, ali kako u svemu i u tome kasnimo.

Nogometne sutkinje imaju zasigurno stresan posao. Kao i svi, tako se i one naviknu s vremenom  na sve situacije koju ih očekuju. Sigurna sam da postoji još prostora kod njih za bolju edukaciju i napredak.

6.      Kineziološki fakultet? Tepaju vam da ste Doktorica nogometa?

Zaposlena sam na Kineziološkom fakultetu u Splitu kao predavač. Godine 2014. na Kineziološkom fakultetu u Splitu branim disertaciju te postajem doktorica kinezioloških znanosti, smjer Nogomet. 

Hahaha, kod nas tako ide pa dobijete skraćeni nadimak.

 

 

 

Media