Banner Top

Log in
A+ A A-

Predstavljamo protivnike FC Mostar SG: Araz Naxçivan

Predstavljamo protivnike FC Mostar SG: Araz Naxçivan Azərbaycan Futzal Federasiyası

Futsaleri mostarskog Starog Grada otputovaće u ponedeljak u Rumuniju gdje će nastupiti u Glavnoj rundi UEFA Futsal cupa za sezonu 2017/18. Protivnici će biti azerbejdžanski Araz, Luxol St Andrews sa Malte i domaćin Autobergamo Deva.

U narednih nekoliko dana moći će te da pročitate sve najzanimljivije za dešavanja u Grupi 8 UEFA Futsal cupa, koja spada u onu takozvanu liniju B Glavne runde, te će iz ove runde u dalji krug proći samo najbolja ekipa turnira, dok ostale tri završavaju svoju evropsku odiseju u Rumuniji. Za početak, krenućemo sa predstavljanjem ekipa, a prva od njih biće azerbejdžanski Araz, po mnogima glavni favorit runde.

Od kada su osnovani 2004. godine osvojili su sve titule šampiona Azerbejdžana, osim u sezoni 2014-15 kada je Khazar Islands uspio na kratko prekinuti dominaciju Araza i osvojiti titulu prvaka ove zemlje.

Svi ljubitelji futsala čuli su za ovu ekipu iz zemlje koju su uvijek nazivali Brazil kada je riječ o futsalu, jer imaju veliki broj naturalizovanih Brazilaca u svojim redovima. Dva puta su do sada u svojoj istoriji dolazili do trećeg mjesta u UEFA futsal cup. Prvi put je do bilo u sezoni 2009-10 kada su poraženi od španskog Interviua u polufinalu sa 5:2, a onda na penale u borbi za treće mjesto savladali Luparense, da bi u sezoni 2013-14 na penale poraženi od Barcelone u polufinalu, da bi u meču za treće mjesto savladali Kairat sa 6:4.

Prošle sezone Araz je lako prošao glavnu rundu takmičenja. Sa tri pobjede se prošetao pored Feniksa sa Kosova, Tbilisi State University iz Gruzije i makedonskog Železareca i sa +18 gol razlikom otišao u Elitnu rundu. Tamo je bio u grupi sa zagrebačkim Nacionalom, Hamburg Panthersima i Ugrom, a na kraju je uspio da savlada predstavnika Njemačke i zauzme treće mjesto u grupi.

I ove sezone Araz u svom timu ima veliki broj Brazilaca, i Brazilaca sa pasošom Azerbejdžana. Pored već provjerenih snaga koje igraju za reprezentaciju, a sa kojima se i bosanskohercegovački tim susreo već proljetos u kvalifikacijama, tu je šest "karioka" koje na raspolaganju ima trener Araza, Alesio da Silva. To su Eduardo, Tiago, Gallo, Vilela, Gabriel, i od prije par dana posljednji u nizu Maykon ili kako ga još nazivaju Maykoninho.

Po mnogima Araz jeste favorit grupe, od toga ne bježi ni trener Alesio da Silva, ali ističe da grupa nije lagana kao što mnogi tvrde.

- Mnogi ljudi kažu da smo mi upali u laku grupu, ali ja ne mislim tako. Jeste, mi smo favoriti, međutim treba uzeti u obzir da ekipu iz Bosne i Hercegovine čine igrači iz nacionalnog tima, a tu su i brazilski igrači u timu sa Malte. Rumunski tim igra kod kuće. To je dodatna prednost za njih, kratko je prokomentarisao grupu trener Araza sa tamošnje medije.

Turnir u Devi igra se od 10. do 15. oktobra, a prvi meč Araz će igrati upravo protiv predstavnika Bosne i Hercegovine, mostarskog Starog Grada, 11. oktobra u 15,30 po našem vremenu.