Banner Top

Log in
A+ A A-

UEFA Futsal kup od iduće sezone sa promjenama u formatu takmičenja

UEFA Futsal kup će se od sezone 2017/18 igrati u drugačijem formatu nego što je to bio slučaj u posljednjih nekoliko sezona. Već smo pisali o nekim osnovnim promjenama u UEFA futsal kupu, te o promjeni imena koja slijedi od sezone 2018/19 i zvaće se Liga šampiona u futsalu, a sada ćemo malo pobliže prikazati najvažnije promjene za nadolazeću sezonu.

Osnovna stvar jeste da će tri države sa najboljim nacionalnim koeficijentom dobiti po dva predstavnika u UEFA futsal kupu iduće sezone. To su Rusija, Španija i Portugal. Obzirom da Inter FS Movistar kao šampion ove sezone ima direktan ulazak u UEFA Futsal kup, drugog predstavnika će ove sezone dobiti i Italija, a iz Španije će pored Intera ići ili osvajač šampionata, ili poraženi u finalu plej ofa, ukoliko osvajač bude Inter.

Kao što je bio i ranije slučaj, nacije sa najmanjim koeficijentom idu u Preliminarnu rundu takmičenja. Broj grupa, kao i ostalo, biće poznato nakon što budu poznati šampioni svih evropskih liga, te kada se vidi koliko će država imati svoje predstavnike u UEFA fustal kupu.

Za razliku od prethodnih godina neće više biti direktno plasiranih u Elitnu rundu, već će svi kroz Glavnu (Main) rundu morati da se potrude za svoje mjesto u Elitnih 16. Ova faza takmičenja je doživjela određene promjene, te će se Glavna runda dijeliti u dvije podgrupe.

Prvu grupu, sačinjavaće 16 ekipa uključujući i osvajača titule. U ovoj podgrupi biće predstavnici država sa nacionalnim koeficijentom do 11 pozicije, te od 16. do 19. pozicije. Podgrupa ima četiri grupe od po četiri ekipe, a po tri najbolje ekipe iz svake grupe plasiraće se u Elitnu rundu.

Na drugoj strani je takođe 16 ekipa poredane po koeficijentu od 12. do 15. mjesta, te od 20. pa niže, uključujući i pobjednike preliminarne faze takmičenja. Igraju se četiri grupe po četiri ekipe, a samo prvoplasirana će naći svoje mjesto u Elitnoj rundi.

Što se tiče žrijeba elitne runde, osvajači prvih mjesta u podgrupi 1 postaviće se za nosioca grupe u Elitnoj rundi. Drugoplasirane ekipe iz te podgrupe idu na poziciju 2, s tim da se ne mogu sastati ekipe koje su već ranije igrale u Glavnoj rundi.

Ostalih osam ekipa ulazi u žrijeb i popunjavaju ostala mjesta u grupama, bez ikakvih ograničenja. Pobjednici četiri grupe Elitne runde idu na FInal four koji organizuje jedna od četiri ekipe pristigle do te faze takmičenja.

Obzirom da je ovo preliminarno takmičenje ovakvog formata UEFA je ostavila mogućnost sitnih korekcija, ali se suštinski ništa neće mijenjati.