Banner Top

Log in
A+ A A-

Boro Matan o Letoniji, turniru, i budućnosti

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je na trećem mjestu završila kvalifkacioni turnir za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kolumbiji iduće godine.

 

Prve dvije selekcije idu u baraž, a ekipa Bora Matana je u konkurenciji Španije, Holandije i Letonije zabilježila jednu pobjedu i dva poraza. Pobjeda je došla u meču posljednjeg kola protiv Letonije (5:2), kada su u meču bez rezultatskog opterećenja svi igrači dobili šansu, i pokazali šta znaju.

- Danas smo koristili mnogo više igrača u rotaciji, i svi igrači su dobili šansu, koju su dobro iskoristili. Bila je ovo tvrda utakmica, u kojoj smo na neke momente imali i sreće. Gubili smo na poluvremenu, iako smo dominirali utakmicom. Ali uspjeli smo se dići, i na kraju pobjediti ovu utakmicu. Kao što sam i rekao pred sami početak turnira, ekipe su dosta jače nego kada smo proljetos igrali kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, pa je tako i Letonija. Odigrali su odlično ovaj turnir, rekao je za naš portal selektor BiH reprezentacije, Boro Matan.

Što se tiče cijelog toka turnira dogodilo se ono što su iz tabora reprezentacije najavljivali pred početak. Španija će biti prva, a Holandija i Bosna i Hercegovina će da se bore za drugo mjesto. Prvo poluvrijeme utakmice protiv Holandije je usmjerilo ovaj turnir u drugom pravcu, i to je odnijelo prevagu. Ipak, turnir je pokazao da BiH ima mlade snage na koje može da računa u budućnosti, i najviše zbog njihovog napredovanja je šteta što se nisu plasirali u baraž, kako bi imali još dvije jake utakmice u nogama.

- Mi smo ovako nešto i predviđali da će biti. Rekli smo da ćemo se boriti sa Holanđanima za drugo mjesto, i da će nijanse odlučivati, a to se i dogodilo. Na našu žalost prevagnulo je na stranu Holandije, ali nismo previše nezadovoljni. U ovom ciklusu smo uz nekoliko standardnih, provjerenih reprezentativaca poput Bevande, Radmilovića ili Mulahmetovića, dobili nekoliko odličnih mladih snaga, pred kojima je lijepa futsal budućnost, i to možda čak za narednih desetak godina.

Svjesni su bili u taboru bosanskohercegovačke reprezentacije da podmlađivanje reprezentacije nosi sa sobom dozu rizika, ali su ipak ušli u taj poduhvat. Rezultat je možda i izostao, ali su u ovome trenutku dobili određeni fond mladih igrača kao zalog za budućnost.

- Rizikovali smo podmlađivanje sastava. Vrijeme je bilo za to. Ipak, nismo imali previše prijateljskih utakmica da dignemo te mlade igrače, međutim na kraju možemo da budemo zadovoljni ostvarenim. Holandija mnogo ulaže u futsal, mnogo je jača nego što je to bila u evropskim kvalifikacijama, i to je došlo do izražaja. Kiksali smo to poluvrijeme protiv njih, i kasnije nismo uspjeli do kraja da se vratimo, kako bismo ovim mladim igračima donijeli još dvije jake utakmice baraža. Možda se ne bi našli na Svjetskom prvenstvu, ali bi nam te dvije utakmice mnogo značile, jer tako ekipa dobija na kvalitetu.

Veliko takmičenje je uvijek prilika da se na jednom mjestu vidi raskoš međunarodnog futsala. U ovoj grupi smo imali primjer da vidimo kako se uz dosta trud i ulaganja može napraviti rezultat. Holanđani su ozbiljno shvatili futsal projekat, i to im se polako vraća. Za razliku od Bosne i Hercegovine.

- Moramo da budemo svjesni da će nas futsal svijet uveliko mimoići, ukoliko nastavimo ovako da radimo. Hitno nam je potrebna bolja organizacija unutar samih ligaških takmičenja, kao i jačanje omladinskih kategorija svih klubova. Ako ne podignemo to na jedan veći nivo, i ne osnujemo i mladu reprezentaciju BiH u futsalu, u problemu smo.

Poslije kvalifikacionog turnira reprezentacija BiH se kući vraća u ponedeljak, letom u 10,00 iz Amsterdama.