Banner Top

Log in
A+ A A-

Ercegov Sievi po treći put uzastopno šampion Finske

Treći put uzastopno šampion Finske u futsalu postala je ekipa Sievi za koju nastupa srbijanski internacionalac Nikola Erceg.

Pred više od 1000 gledalaca u posljednjem meču finalne serije savladana je ekipa Dinama sa 2:1, te je Sievi sa ukupnih 3:1 u finalnoj seriji osvojio treću uzastopnu šampionsku krunu. 

- Dugo igramo zajedno u timu. Dobro se poznajemo i borimo se jedan za drugog, i to je ključ uspjeha našeg kluba. Ovdje sam već pet sezona, a šampioni Finske smo zadnje tri godine uzastopno. Tim nam je sastavljen od domaćih igrača. Ove sezone sam ja bio jedini stranac, a prethodno i jedan ruski igrač koji je trenutno povrijeđen, a zdrav je jedan od najboljih igrača lige, rekao nam je Nikola Erceg, Beograđanin na radu u Finskoj.

Nikola nam je rekao da je u Finsku došao da igra fudbal, te da se po isteku ugovora pokušao oprobati u futsalu i nije se pokajao. Do dolaska u Finsku nije imao futsal iskustvo, osim igranja turnira u Srbiji. 

- Došao sam da igram fudbal u Finskoj. Poslije isteka ugovora sam ostao da igram futsal i to se isplatilo. Igrao sam turnire u Srbiji, sa najboljim našim igračima, ali se nikada nisam oprobao u ligi, jer je meni fudbal bio prioritet. Futsal u Finskoj se stalno razvija i sve se više ulaže. Ozbiljnije počinju da ga shvataju, jer je za mnoge do sada to bio samo hobi. Odvojili su fudbal od futsala, i to je bio pravi potez. Za razvoj su zaslužni i Mićo Martić i Dušan Matić koji vode finsku reprezentaciju. Malo se drugačije igra ovdje, igrači se oslanjaju samo na pas igru, nije kao kod nas da imaju kvalitet da igraju jedan na jedan.

 

Kada su prve godine ušli u UEFA Futsal kup Sievi je stigao do glavne runde gdje su zapali u tešku grupu i nisu mogli dalje. Prošle sezone su kao domaćini završili drugi u grupi iza gruzijskog Tbilsi Stejt Univerziteta. Sada se nadaju da mogu više uraditi, jer su prošle godine kasno počeli sa treninzima, i imali su dosta igrača koji paralelno igraju fudbal i futsal.

- Ove godine krećemo sa treninzima u julu i podižemo formu na viši nivo. Planiramo da igramo Glavnu rundu UEFA futsal kupa i da probamo ući u Elitnu rundu. Sa dva do tri nova igrača mislim da možemo dosta. Prošle godine je bio problem što dosta igrača igra fudbal i futsal i kasnili smo sa treninzima. Godinu ranije smo imali dobar nastup u Slovačkoj, malo je nedostajalo za plasman u Elitnu rundu, ali nedostatak iskustva je vjerovatno presudio u tim mečevima. 

Sievi je ove sezone lako rješio regularni dio prvenstva, sa 10 bodova ispred drugoplasirane ekipe, a onda su u polufinalu savladali ekipu Somero Forsa sa 3:0 u seriji, te u finalu pomenuti Dinamo sa 3:1.