Banner Top

Log in
A+ A A-

BENA O EURU U SLOVENIJI: Španci su moje lično razočaranje, neuspeh Italije sam očekivao! Četvrtfinale Srbije nije ni uspeh, ni neuspeh već REALNOST!

Zoran Benić Facebook.com/ Zoran Benic Zoran Benić

Evropski šampionat u Ljubljani završen je trijumfom Portugala koji je u finalu posle produžetaka savladao Španiju rezultatom 3:2.

Futsal Balkan je najavu Eura u Sloveniji započeo pričom o Zoranu Beniću i njegovom čuvenom kostobranu, a sada kada je turnir završen odlučili smo se da upravo legendu futsala na ovim prostorima zamolimo za detaljnu analizu takmičenja koje je iza nas. Evo šta je popularni Bena imao da kaže:

- Evropsko prvensto je proteklo manje više očekivano. Osim nekih selekcija, poput Francuske i Poljske, koje su bljesnule na po jednoj utakmici nije bilo većih iznendjenja. Možda je selekcija Italije bila razočarenje, ali za mene licno nije tako! Po mom mišljenju samo se čekalo neko prvenstvo gde će Italija da ispadne u grupnoj fazi. Kompletno prvenstvo je pokazalo da su manje reprezentacije napredovale u taktičkom smislu, a u prilog tome govore manja dominacija Španije, Portugala, Rusije, Kazahstana i ostalih sila. Španija je moje lično razočarenje. Do ovog šampionata Španci su bili neprikosnoveni na terenu sa potpunom dominacijom u igri. U Sloveniji se prvi put desilo da su na momente bili nemoćni i nisu imali rešenja. Ovo je naravno moje subjektivno mišljenje, neki se verovatno neće složiti.

Ovako je Bena počeo analizu, a zatim se posvetio svakoj pojedinačnoj utakmici od četvrtfinala pa do same završnice turnira!

Slovenija-Rusija

Rusi standardno dobri, 'stare čekalice', igrali su svoju igru sa čvrstom odbranom i puno odgovornosti, a to im se isplatilo kada su slomili otpor Zmajčeka u dugom poluvremenu...

Srbija-Kazahstan

Ja nisam pobornik igre Kazahstana sa golmanom Igitom u polju! Prvo poluvreme bilo je izjednačeno, možda je čak i blaga prednost bila na našoj strani, imali smo više šansi i bili smo konkretniji. Ali na kraju dolazi do izražaja iskustvo i fizička sprema gde Kazahstanci obezbeđuju pobedu. Da je bio kontra rezultat sigurno ne bi bilo iznenađenje.

Portugal-Azerbedzan

Brzi gol Azerbejdžana samo je naljutio Portugalce koji su tek na polovini prvog dela igre došli do potpune dominacije i rutinski završili utakmicu.             

Ukrajina-Spanija

Vratiću se na svoj kompletan utisak o igri Španije. Čvrsta utakmica, Ukrajinci na momente drže svoj ritam i svoju igru,  jer oni drugačije jednostavno ne mogu. Zato je bilo samo 1:0 na kraju, do izražaja je došlo iskustvo i uigranost!

Portugal – Rusija

U ovoj utakmici Rusi su odigrali svoj najbolji meč na prvenstvu. Ipak, individualnost i lucidnost Portugalaca je momenat koji im je omogućio prolaz u finale.

Španija-Kazahstan

Ovo je bila najzanimljivija utakmica za gledanje zbog velikog broja golova i prilika. I opet priča o Španiji, nikako nisu uspeli da nametnu dominaciju. Par loših intevencija Paka Sedana dalo je Kazahstancima mogućnost da prođu u finale. Ipak, uz puno sreće, Crvena Furija je stigla do finalnog meča.

Rusija-Kazakstan

Od starta Rusi su znali šta žele. Kazahstanci su i dalje pokušavali da dođu do gola svojom čudnom igrom, gde je odgovornost na klackalici. Baćuške na kraju, kao i obično, sa velikom disciplinom u odbrani dolaze do medalje.

Portugal-Spanija

Ovo je za Portugalce dupla pobeda. Uvek su bili u senci Španije, što njima mnogo smeta. Sportski rivalitet između ove dve selekcije može se uporediti sa rivalitetom Srbije i Hrvatske, pa je pobeda Rikardinja i drugara samim tim još veća. Napokon je Španija poklekla i nije imala odgovor na sjajne individualce u timu Portugala koji je više puta bio nadomak zlatne medalje ali je ona nekako uvek bežala. Rikardinjo, Koeljo i ekipa su najviše pokazali od svih reprezentacija i potpuno zasluženo se našli na tronu Evrope!

Osvrnuo se Zoran Benić i na igru Srbije. Evo kakvi su njegovi utisci o partijama koje su pružali izabranici Gorana Ivančića:

- Što se tiče Srbije, otvorili smo prvenstvo sa pehom, bez Perića i Aksentijevića, dok je Mladen Kocić imao zdravstvenih problema, a poznato je da su to možda i tri najbitnija igrača naše selekcije. Uz malo sreće dolazimo do remija u prvoj utakmici protiv Slovenaca, ali sreća prati hrabre i zaslužuje se, a momci su je svakako zaslužili. Mislim da smo na prvenstvu pokazali sve što možemo i umemo. Ipak, definitivno u našem timu fali još par konkretnijih igrača koji bi mogli da reše utakmicu jednim potezom kada je to bitno. Da se vratimo na igru naše selekcije, po mom skromnom mišljenju nešto je falilo, a to je sledeće - igra koju forsira selektor je jedina moguća ako želimo da pariramo ozbiljnim selekcijama, ali naši igrači jednostavno ne mogu da igraju u istom ritmu tokom čitave utakmice. Imam utisak da im je individualnost ugušena, a istina je negde na sredini između individualnosti i formacije koju forsira selektor. Sve u svemu četvrtfinale nije ni uspeh ni neuspeh - TO JE REALNOST.

Za kraj, Bena je želeo da čestita igračima i stručnom štabu Srbije na tome kako su predstavljali našu zemlju u Sloveniji:

- Svaka čast momcima na zalaganju i borbi, a stručnom štabu na težini i entuzijazmu koji su podelili, jer je prvu utakmicu trebalo preživeti i održati kontakt igrač - klupa, što je veoma teško u našoj selekciji, naručito u momentima kada ponestane snage!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.