Banner Top

Log in
A+ A A-

Evropsko prvenstvo iz ugla Bore Matana: Zaslužena titula Portugala

Nekadašnji selektor bosanskohercegovačke futsal reprezentacije, Boro Matan, govori o utiscima sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u futsalu.

Jedanesto Evropsko prvenstvo u futsalu završeno je u subotu u Ljubljani. U sjajnom finalu Portugal je golom Bruna Coelha iz kaznenog udarca, na 55 sekundi do kraja produžetaka, savladao Španiju, sa 3:2 i tako stigao do svoje prve titule prvaka Evrope.

Da je finale bilo sjajno u razgovoru za Oslobođenje ističe i posljednji selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Boro Matan, koji je zbog utakmica protiv nekolicine ekipa sa ovog Evropskog prvenstva idealan sagovornik da sumiramo utiske ovogodišnjeg EP.

-Gledali smo jedno odlično finale u kojem je Portugal sasvim zasluženo stigao do svoje prve titule ikada, predvođen maestralnim Ricardinhom. Bio je to vrhunski futsal gdje su nijanse odlučivale, i pobjeda je vrlo lako mogla otići i na drugu stranu, počeo je priču za Oslobođenje, Boro Matan, a zatim se osvrnuo na čitav turnir.

-Sve je bilo na izuzetno visokom nivou. Od same organizacije, preko posjete, pa do utakmica. Ljubitelji futsala su  mogli da uživaju. Posebno mi je drago što su se uz standardne učesnike završnice tu pojavile i Francuska ili Poljska i pokazali da uz sistemski rad rezultat mora doći. Tokom čitavog prvenstva Portugal je držao jednu konstantum, a i Kazahstan kojeg su nijanse dijelile od plasmana u finale, je pokazao izuzetno kvalitetan futsal.

Kaže, ne voli da ističe pojedince, jer je futsal kolektivni sport, ali je sada morao dvojicu futsalera posebno da izdvoji, a onda nam je rekao i svoju idealnu petorku.

-Iako je ovo kolektivni sport i ja ne volim isticati pojedince, mislim da bi sada bila velika nepravda ne istaknuti Ricardinha i Douglasa jer su čitavo prvenstvo odlično odigrali.  Ricardinho je sasvim zasluženo ponio epitet najboljeg igrača, a moja idealna petorka je Higuita, Pola, Douglas, Ricardinho i Eder Lima.

Na kraju, dotakli smo se i reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je kvalifikacije za ovo Evropsko prvenstvo završila kvalifikacionim turnirom u Azerbejdžanu.

-Smatram da u posljednjim kvalifikacijama nismo imali mnogo pehova sa povredama i kartonima, gdje smo praktično ostali bez pola tima, sigurno bi izborili učešće na ovom Evropskom prvenstvu i bio bi to ogroman uspjeh koliko se radi i koliko se ulaže u naš futsal. Ovim ne tražim nikakav alibi, ali bez sistemskog rada i ulaganja nemoguće je očekivati ozbiljne rezultate. Iduće prvenstvo je sa 16 ekipa i tu vidim priliku da se i mi plasiramo, uz naravno promijenjen odnos svih prema ovom sportu, zaključio je razgovor za Oslobođenje Boro Matan.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.