Banner Top

Log in
A+ A A-

SERIJAL – MREŽA JE ZAKLJUČANA! Predstavljamo vam Nenada Šabića, trenera golmana KMF Srpska iz Beograda!

  • Written by 
  • Published in Srbija
Nenad Šabić Facebook.com/ Nenad Sabic Nenad Šabić

Posle male pauze, nastavljamo sa serijalom mreža je zaključana!

Već smo vam predstavili Miloša Petrovića i Dušana Matića, trenere čije priče možete pronaći na sledećim linkovima:

SERIJAL - MREŽA JE ZAKLJUČANA! KO SVE RADI SA GOLMANIMA U SRBIJI? PREDSTAVLJAMO VAM MILOŠA PETROVIĆA, NJEGOV ŽIVOTNI PUT I KARIJERU!

SERIJAL – MREŽA JE ZAKLJUČANA! OVO JE DUŠAN MATIĆ, TRENER ČIJE IME JE SINONIM ZA USPEŠAN RAD SA GOLMANIMA!

a sada vam donosimo priču sa trenerom golmana u KMF Srpska iz Beograda, Nenadom Šabićem. Srpska ima sjajan golmanski tandem koji čine Slobodan Tomić i Miljan Radmanović, dva vrhunska mlada golmana reprezentativnog kvaliteta, a da je forma čuvara mreže ove ekipe u usponu dokazuje podatak da je Srpska u poslednja tri kola zabeležila tri pobede uz samo dva primljena gola! Dobar rad je počeo da se isplaćuje, a vreme je da javnost na ovim prostorima upoznamo sa Nenadom Šabićem, jednim od najzaslužnijih za čeličnu odbranu beogradske ekipe.

Za početak, upoznajte naše pratioce kojim tokom je išla Vaša golmanska karijera? Za koje ste sve fudbalske timove branili i da li ste imali iskustva u futsalu?

Karijeru sam započeo u NK Rijeka, da bih potom prešao u Čukarički, BASK , Komgrap, 21.maj, Kneževac... Takmičio se u Beogradskoj zoni i Srpskoj ligi kada je u pitanju seniorski fudbal. Što se tiče futsala takođe sam bio prošao dosta klubova. KMF Tempo Kompany (koji je kasnije postao Marbo), KMF Daniel Sat Tv, KMF Lion, KMF Konjarnik, KMF Intermezzo... Imao sam i više nastupa za selekciju Beograda i nastup za reprezentaciju SR Jugoslavije na turniru bivših republika u Mariboru u Sloveniji 2004 godine.

Dugi niz godina radite sa golmanima velikog fudbala na igralištu Lokomotive u Železniku. Cenjeni ste u trenerskom svetu i golmani koji su radili sa Vama pokazali su veliki napredak. Kako ste se odlučili da počnete da radite sa golmanima u futsalu?

Tako je. Već punih 13 godina radi škola golmana u SC Lokomotiva.. Razvojni put nam je dug, dinamičan i rekli bi uspešan s obzirom da opstajemo u ovim teškim vremenima već više od decenije. Mogu reći da odavno kod mene postoji želja da krenem da radim sa golmanima u futsalu, još od završetka igračke karijere. Bilo je i ranijih godina pokušaja da se angažujem i kontakata sa klubovima, ali nekako se nije dalo, nisu se poklopile kockice.

Vaš prvi trenerski zadatak biće rad sa čuvarima mreže KMF Srpska iz Beograda, Miljanom Radmanovićem i Slobodanom Tomićem. Tomić je već dokazan golman, sa inostranim i reprezentativnim iskustvom, dok je 'beogradski Mamarela', Miljan Radmanović jedan od najvećih talenata u regionu. Da li ste zadovoljni trenutnim kvalitetom ovih golmana i koliko prostora za napredak ima kod obojice?

- Da,tako je. Mislim da su obojica zanimljivi, svako na svoj način, s obzirom na različitost njihove konstitucije. Prvi utisci govore mi da su to momci koji su jedva čekali da im se neko posveti u smislu specifičnih treninga. Želja za radom, želja za prikupljanjem novih informacija, kao i njihovo prihvatanje mojih ideja je po meni dobar početak. Siguran sam da postoji prostor u svakome ko zeli da napreduje.

Golmanska tehnika u fudbalu i futsalu se dosta približava jedna drugoj, ali se i dalje ipak puno razlikuje. Kakav je Vaš plan rada za predstojeću sezonu? Na koji način ćete raditi sa futsal golmanima s obzirom na to da Vam je ovo prvi ovakav posao?

- Imam dosta iskustva i siguran sam da ću se snaći što se tiče rada sa futsal golmanima. Ja sam već odavno u mojoj školi uveo treninge takve vrste na malom prostoru i moji golmani su ih odlično prihvatili. Meni je to dalo određeno iskustvo, a njima pomoglo u saznavanju različitih vrsta odbrana. Moj plan će biti pre svega saradnja sa glavnim trenerima Alilovićem i Pantelićem što se tiče taktickog dela i situacionih uslova igre, a što se tiče ostalog moja organizacija treninga će se svoditi na kombinaciju ili spoj razvoja tehnike sa motoričkim sposobnostima prvenstveno brzine, brzine reakcije i agilnosti, s obzirom da smo već u takmičarskom periodu. Nažalost nisam bio prisutan u pripremnom periodu već sam se priključio na početku prvenstva.

Stručnjaka za rad sa golmanima u Srbiji nema puno. Zoran Rakićević, Dušan Matić i Miloš Petrović nekako su najaktivniji golmanski treneri u našoj zemlji. Da li sarađujete sa nekim od njih i koje je Vaše mišljenje, da li oni kvalitetno obavljaju svoj posao?

- Prvu dvojicu poznajem, a treceg nažalost ne. U ovom trenutku ne sarađujem, moram to priznati, što ne znači da se u budućem vremenu to neće desiti. Ne poznajem način njihovog rada, ali sam siguran da je samo njihovo angažovanje u futsalu veoma korisno za golmane i podržavam ih svim srcem.

Šta je potrebno kako bi Srbija dobila nekog novog Predraga Brzakovića ili Miodraga Aksentijevića? I da li trenutno u našoj zemlji po Vama postoji golman koji bi mogao da zameni popularnog Mikija na golu reprezentacije?

- Potrebna je, pre svega, dobra selekcija mladih golmana, sistematičan rad jeste dugačak proces ali bi mogao dati rezultat. Pokojni Predrag Brzaković i Miodrag Aksentijević su biseri našeg futsala zasluženo jedni od najboljih u istoriji ovog sporta. A da li trenutno ima neko ko bi mogao da ih dostigne i zameni?! Pa možda Momčilović iz Ekonomca. Ima drugačiji stil, zna da se otisne duboko u polje i ugrozi protivničkog golmana... U ovom trenutku mi deluje da bi on mogao da dostigne taj nivo.

Ko su po Vama najbolji svetski futsal golmani?

Po mom ukusu je doskorašnji golman Barselone Pako Sedano definitivno broj jedan.

Šta je sve potrebno kako bi golman došao do vrhunskog nivoa? Koje sve karakteristike mora imati?

- Mora imati brzinu, u svim oblicima, mada je ona najviše genetski uslovljena. Brzina tela, brzina reakcije, ali i brzina uma (brzina prilagođavanja na novu situaciju) sve u svemu baza za svakog čuvara mreže mora biti brzina. Veoma bitno je i kakvu ličnost golman ima - posedovanje pravog karaktera da se bude bolji, mentalna snaga da se nosi sa neuspesima i pobedama, jedan specifičan mentalitet da bude drugačiji, želja da bude treniran, otvoren za nove infirmacije... Takođe, mora biti i inteligentan, inteligencija je veoma važna tokom igre. Mnogo se traži od današnjih golmana s obzirom na pravila igre, brzinu dešavanja akcija, a ukoliko vidi šta se dešava i ima dobar pregled igre golman može uticati na tok utakmice svojom inteligencijom. Važna stavka je i tehnika - to je poslednja stvar jer ona se uči vežbanjem, nije toliko teško naučiti, ali važno je samo kako se uči i gradi, izrazito strukturno deo po deo. Po mom skromnom mišljenju to su osnovne karakteristike koje bi golman trebao posedovati za vrhunski nivo.

Šta je sve po Vama potrebno futsalu da bi napredovao i došao na nivo sportova kao što su fudbal i košarka na primer? Tu pre svega mislim na nivo profesionalizma jer je 'magična igra na petoparcu' ipak i dalje na amaterskom nivou u većini zemalja sveta.

- Po meni prvo treba obezbediti finansijska sredstva. Ulaganje u infrastrukturu gde bi klubovi imali svoje hale. Rad sa mlađim kategorijama svakako samo za futsal. Marketing...Sigurno ima još dosta toga...Ali koliko se može dovesti na nivo fudbala i kosarke... Realno teško je očekivati tako nešto, a čini mi se da to nije samo slučaj u Srbiji već i u ostatku sveta.

Kao što smo već rekli, stručnjaka koji rade sa čuvarima mreže u Srbiji je jako malo. Na koji način bi se to moglo promeniti i da li smatrate da bi se nešto moglo promeniti na tom polju u bliskoj budućnosti?

- Verujem da ljudi koji vode klubove tako nešto prepoznaju. Golmani su važan faktor i valja im posvetiti vreme i pažnju da bi od njih dobili najbolje. Većina klubova nije u mogućnosti da plati još jednog trenera, nažalost trenutno je takva situacija, klubovi se bore sa mnogim problemima... Nadam se da će u skorijoj budućnosti to biti moguće i da će svaki klub imati trenera golmana, a tada će se nešto stvarno i suštinski promeniti.

Za kraj, imate li neku poruku za mlade futsal golmane u Srbiji i regionu?

- Moja poruka je. Ne bojte se da pogrešite, ne gubite energiju na grešku, učite iz svojih grešaka i prihvatite se novog izazova! U redu je pogrešiti jer ako ne grešite ne napredujete!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.