Banner Top

Log in
A+ A A-

Kolumna Filipa Andabake: Nekolicina mladića ocrnila je jednu lijepu priču

Featured Kolumna Filipa Andabake: Nekolicina mladića ocrnila je jednu lijepu priču

Mobitel mi je jučer zvonio pet puta češće nego inače. Svi su htjeli pričati o futsalu. Nažalost, povod je sramota u Domu Sportova. Tako to biva u Hrvatskoj, kad su u pitanju problemi, neredi, žutilo i tračevi, novine, društvene mreže i mobiteli prepuni su redaka, pisanja i teorija.

Nikoga ne zanima zašto je Stojkić zamjenio Jukića na golu Splita, koliko je ozbiljna ozlijeda Luketina te jesu li Alumnusove pobjede rezultat Lukićeva povratka na gol. Ne zovu me i ne pitaju kako Vrgorac tako uspješno igra golmana-igrača ili kako se Uspinjača protiv istog odlično brani.

Svi kao da su čekali kad će Bad Blue Boysi upasti na teren, a poruke i pozivi su krenuli, brzinom svjetlosti. Sve redom ih je razočarao moj odgovor. Kako na utakmici Futsal Dinama i Nacionala nisam bio, neki pametan komentar o tome što se dogodilo niti nisam mogao dati, ako se o tome nešto pametno uopće može i reći.

Tipkati vam kako apsolutno osuđujem svako nasilje nema mi smisla. To je tema o kojoj je bespredmetno raspravljati. Isto tako, generalizirati mi ima još manje smisla, a baš to danas radi većina komentatora spomenute utakmice. Povijest je puna primjera u kojima su određene društevene skupine etiketirali zbog izdvojenih incidenata pripadnika iste rase ili vjere. Danas se to etiketiranje naziva rasizam, a nad istim se zgražaju sve društvene skupine. U isto vrijeme, zbog incidenta pojedinaca mase etikitiraju da bi umjesto babarogama nas plašili zločestom Torcidom, BBB-ima i Armadom...

Sinoć se nisam zgrozio nad Bad Blue Boysima koji su svojim radom i podrškom i ljubavlju stvorili respektabilni Futsal Dinamo, zgrozio sam se nad nekolicinom glupih mladića koji su u trenu ocrnili godinu i pol jako lijepe futsal priče. Hrvatski nogometni savez je već pokrenuo postupak protiv MNK Futsal Dinamo i sasvim sigurno i normalno je da će ga kazniti.

Puno drastičnije bi trebalo kazniti sve koji su si tu srijedu večer dali za pravo krojiti neku vlastitu pravdu. Sve zbog kojih su igrači Futsal Dinama jučer po gradu hodali posramljeni i spuštenog pogleda. Sve koji su vlastito ja stavili ispred kluba u koji se kunu.

Huligan koji je udario jednog od dobrih duhova zagrebačkog, a i hrvatskog futsala općenito, Ivana Pavlića, u bližoj budućnosti neće kročiti na natjecanja HNS-a. S druge strane visoki dužnosnici saveza su nevini dok im se ne dokaže krivnja, a osuđivani prestupnici su predsjednici klubova pod nadležnosti istog tog saveza.

Futsal Dinamo je nakon dugo vremena doživio težak poraz. Ne od trenutno najbolje momčadi na Balkanu, već od šačice delikvenata. Od sportskog će se oporaviti već nakon prvog treninga, dok će posljedice ovog drugog trpjeti jako dugo.

I za kraj. Nije lijepo smijati se tuđoj nesreći, ali drago mi je kad vidim da od 'futsalera' u Hrvatskoj postoje još veći amateri. Zaštitari bi sinoć ispali i iz županijske lige da postoji natjecanje za njih. Prvo je šačica izgrednika bez problema došla do gostujućih navijača, da bi zatim golobradi delikventi bez ikakvog problema, pored dva (tri?) osobna čuvara uspjeli izudarati predsjednika Nacionala. Objema stranama savjetujem da promjene pružatelje usluga...

FILIP ANDABAKA