Banner Top

Log in
A+ A A-

SELEKTOR ŽENSKE FUTSAL REPREZENTACIJE HRVATSKE - JAKOV UNGAROV: Ove devojke vole futsal, reprezentacija je početak nastavka jedne lijepe priče!

Jakov Ungarov Privatna arhiva Jakov Ungarov

Posle dosta peripetija i, možda i u poslednji trenutak, ženska futsal reprezentacija Hrvatske dobila je selektora.

Vest o imenovanju Jakova Ungarova za novog selektora 'mini vatrenih' možete pronaći na sledećem linku:

'MINI VATRENE' DOBILE SELEKTORA: ŽENSKU FUTSAL REPREZENTACIJU HRVATSKE NA EVROPSKO PRVENSTVO POKUŠAĆE DA ODVEDE JAKOV UNGAROV!

a Futsal Balkan kontaktirao je Ungarova i postavio mu nekoliko pitanja vezanih za njegov novi posao.

Šta očekujete od kvalifikacija za EURO?

- Prije svega moram napomenuti da je skupina jako izazovna i uz onu skupinu gdje su Španjolska i Italija najteža. Rusija spada među četiri najbolje reprezentacije na Svijetu i o njima ne treba previše trošiti riječi. Slovenija je dobra reprezentacija s dobrim igračicama koju relativno dobro poznajem, kao i njihovog izbornika s kojim sam se već susretao na klupskoj razini. Za očekivat je da će četvrta reprezentacija koja prođe pretkvalifikacije biti jako dobra, jer u toj skupini su reprezentacije s jakim ženskim velikim nogometom. Trenutačno je situacija u Svijetu da osim zemalja koje imaju razvijenu futsal dobro kotiraju zemlje s jakim velikim nogometom jer imaju široku bazu kvalitetnih igračica, koje iako ne posjeduje specifična futsal znanja to nadoknađuju individualnom kvalitetom. Pošto je ovo prvo službeno natjecanje za žene cilj je da vidimo gdje smo u odnosu na ostale i to postavimo kao polaznu točku od koje ćemo se dalje u budućnosti razvijati. Osobno vjerujem da možemo završiti među osam najboljih reprezentacija u Europi što bi za početak bio ogroman uspjeh.

Koje igračice su u planu da nastupaju za Hrvatsku?

- Sa svojim stožerom koji čine Luka Marinović iz Superchicksica i Ana Franja iz MC Plusa složili smo širi popis od tridesetak igračica koje vidimo da trenutačno konkuriraju za reprezentaciju. Cilj je sa svima njima za početak obaviti razgovore jer futsal trenutačno nije profesionalni sport. Želimo vidjeti kako cure razmišljaju, da li imaju drugih obaveza i prioriteta pa na temelju toga formirati neki okvir za predstojeće kvalifikacije. Zbog ograničenog vremena ne skrivam da neku bazu reprezentacije vidim u Sveučilišnoj reprezentaciji koja ima iskustva igranja na europskoj sceni, ali svakako je cilj tu još pridodati druge kvalitetne igračice.

Da li postoji plan rada?

- Nakon što definiramo igrački kadar, službeno okupljanje je predviđeno u Delnicama sredinom ovog mjeseca. Nakon toga, u skladu s mogućnostima, cilj je da se prije kvalifikacija još koji put okupimo. Što se samog programa treninga tiče, tu ne bježim od neke svoje vizije futsala. Želim da budemo pro aktivni. Način rada će biti po iskustvima uspješnijih svjetskih reprezentacija, ali opet uz zadržavanje naše individualnosti i posebnosti sportaša s ovih prostora. U konačnici je cilj da budemo prepoznatljivi, da imamo naš sustav igre s kojim možemo parirati i pobijediti bilo koga.

Smatrate li da je Savez trebao ranije da odredi ime selektora?

- Ovom pitanju se može pristupiti s dvije strane. Pesimistično se može odmah reći da bi bilo jednostavnije i bolje da je bilo prije, ali osobno se ne volim previše žaliti i nikako ne želim da nam to postane neki izgovor. Ženski futsal u Hrvatskoj trenutačno još nema status stalnog natjecanja pa se ipak HNS našao među 23 saveza koji su prijavili reprezentaciju u natjecanje. Ono što ja očekujem da mi svojim radom, pristupom i željom pa posljedično i rezultatom pokažemo koliko smo ozbiljni pa da onda i savez to prepozna i odobri još veću potporu. Ovdje moram napomenuti da su najbitnije sve cure koje su ženski futsal u Hrvatskoj kroz godine gurale naprijed i ni iz čega doveli do toga da je hrvatski ženski futsal sada poznat i u Hrvatskoj i vani. Za te cure znam da ih se nazove usred noći i kaže da ujutro treba ići negdje igrati futsal i predstavljati svoju zemlju da bi to bez pogovora pristale. Kada nešto tako volite onda se to i vidi na terenu i zato vjerujem da je reprezentacija početak nastavka jedne lijepe priče.

Sećanja radi, Hrvatska je dobila domaćinstvo svoje grupe u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali u tom trenutku nije imala selektora, o čemu smo razgovarali sa jednom od najboljih futsalerki ove zemlje, Gabrijelom Gaiser:

DOMAĆIN KVALIFIKACIONE GRUPE I DALJE BEZ SELEKTORA I TIMA?! O ČUDNOJ SITUACIJI U ŽENSKOJ FUTSAL REPREZENTACIJI HRVATSKE GOVORILA JE GABRIJELA GAISER!

Sada je stigao i selektor, pa 'mini vatrene' mogu da započnu misiju - plasman na Euro! Hrvatska će biti domaćin grupe B druge runde kvalifikacija i ugostiće ekipe Rusije, Slovenije i pobednika grupe A preliminarne runde (Holandija, Belgija, Švedska, Severna Irska).

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.