Banner Top

Log in
A+ A A-

LEGENDE ŽIVE VEČNO! Poslednji pozdrav 'Hrvatskom Supermenu' Matiji Caparu i njegovom učeniku Oskaru Kadrnki!

Futsal Dinamo Facebook.com/ Futsal Dinamo Futsal Dinamo

Šok, tuga i neverica!

Saobraćajna nesreća odnela je dva života i futsal na Balkanu pretrpeo je neverovatan gubitak! Stradao je mladić na početku karijere, koji je Dinamu i Hrvatskoj mogao da donese mnogo i legenda, kako zagrebačkog velikana, tako i futsala na Balkanu uopšteno!

Matiju Capara nisam poznavao lično... Na moju veliku žalost, jer je njegova priča upravo ono što ja smatram poentom futsala! Capar je bio veliki romantik, a i pored toga što je bio profesionalac i reprezentativac, futsalom se bavio pre svega iz ljubavi. Emocija sa kojom je igrao videla se u svakom minutu provedenom na terenu, ali i van njega! Za Capara nije bilo malih utakmica, on je bio čovek za velika dela! Kad god su se mečevi lomili, Matija bi oblačio golmanski dres i preuzimao najveću odgovornost na sebe, a tako nešto je reprezentaciji Hrvatske i Futsal Dinamu donosilo neke neverovatne golove i povratke iz nemogućih situacija. Da simbolika bude još veća, poslednji gol Matije Capara bio je upravo takav, u polufinalu HMNL-a protiv Novog Vrijemena kada je u samoj završnici pogodio za 2:2 i SD Trešnjevka ili Dom sportova u Zagrebu doveo do tačke ključanja! Upravo taj Dom sportova u kom je odrastao i koji je za njega bio poput hrama:

- Pošto ja živim nekih 200 metara od hale, Dom sportova je bukvalno moj drugi dom. Znam sve ulaze, od razbijanja stakla do provlačenja ispod porte i svega drugoga, pa deset minuta nabijanja u 'Dvojci' po golu dok ne dođe domar pa te istera van. I tako drugi dan opet – rekao je jednom prilikom Capar.

Čuveni turnir 'Kutija šibica' upravo u toj hali, Capar je osvajao čak sedam puta. Ponovo simbolično, život je izgubio kada se vraćao sa jednog turnira, koji se održavao u čast jednog od osnivača Dinama Mate Čuljka...

Koliko je voleo futsal, toliko je voleo i Dinamo! Možda čak i više od toga, ako je to ikako moguće! Projektu Futsal Dinama priključio se odmah na početku i pored toga što je u tom trenutku nastupao za prvaka Hrvatske, ekipu Alumnusa, u koju je došao iz jednog od najboljih timova u regionu Nacionala iz Zagreba. Nije mu bio problem da, sledeći svoje snove, zaigra u nižem rangu! On nije razmišljao da je to korak unazad, jer je svaki gol koji je postigao i svaku utakmicu koju je pobedio mogao da proslavi sa svojim Bed Blu Bojsima:

- Bojsi su još jednom pokazali da prava ljubav prema Dinamu, bez ikakvog interesa gori i dalje. Kada gledate s terena s koliko energije i žara ti ljudi navijaju od prve do zadnje minute utakmice, pa čak i njenog kraja, jednostavno morate shvatiti da oni za taj Dinamo žive i da taj Dinamo živi u njima – govorio je nekada Capar.

U Dinamu je bio sve – igrač, trener, pedagog... Celog sebe dao je klubu, a navijači su ga gledali poput boga! Nije uspeo da osvoji titulu sa klubom koji je toliko voleo i verujem da mu je to bila najveća neostvarena želja...

Capar je bio veliki pobednik! Golovi u poslednjim trenucima utakmica bili su njegov zaštitni znak, a komentator Eurosporta ga je jednom prilikom nazvao 'Flying Capar' ('Leteći Capar').

- Nakon što sam izašao iz dvorane, prišao mi je neki čovjek, nisam ga nikad vidio. Došao mi je i rekao: 'Čovječe, tebi samo plašt nedostaje da budeš Superman' – otkrio je Capar posle meča u kom je pogodio za 3:3 protiv Češke na Evropskom prvenstvu.

O mladiću koji je nastradao sa Caparom ne znam puno. Oskar Kadrnka bio je kadet Dinama, a trener mu je bio upravo Capar. Kada dečak, na početku karijere, završi svoj put, to je velika tragedija! Kako za futsal i Hrvatsku, tako i za svet! Sudeći po tome da je Oskaru upravo Matija bio trener, siguran sam u to da bi i on krenuo ka osvajanju mnogih titula i dresu reprezentacije.

Život piše romane, a ovaj je imao tragičnu završnicu... Futsal i svet su ostali bez dve osobe, jedne koja je magičnoj igri na petoparcu dala mnogo i druge koja je tek trebala da napravi prve korake u svetu profesionalaca... Velika tragedija koja će pogoditi svakog pravog zaljubljenika u ovu prelepu igru!

Ja sam se osećao dužnim da napišem ovaj tekst i da tako uputim poslednji pozdrav Matiji i Oskaru iz jednog razloga... Nisam ih lično poznavao, ali je priča Matije Capara upravo ono šta ja smatram futsalom! Fanatik i romantik, pobednik pun samopouzdanja, kvalitetan igrač koji je svoje znanje prenosio na mlade, čovek koji je sledio svoje snove, a na kraju je na tom putu nastradao... Matija Capar je sve ono na šta deca, bili oni sportisti ili ne, treba da se ugledaju! Matija, siguran sam da ćeš i na nebu pogađati u poslednjem minutu i da ćeš biti čuvar svog Futsal Dinama! Neka vam je laka zemlja i ne brinite jer legende žive večno!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.