Banner Top

Log in
A+ A A-

Uspješno završen prvi futsal kamp u Livnu

  • Written by 
  • Published in BiH

Prvi futsal kamp u Livnu u organizaciji MNK Čulin mlin, te nekadašnje selektora futsal reprezentacije BiH, Bore Matana, uspješno je održan u Livnu.

Pored domaćina, Bore Matana, sa pomoćnicima Ivanom Barišićem i Ivano Matanom, kampom je prodefilovala plejada futsal trenera, koji su djeci približili futsal.

U razgovoru za naš portal, Boro Matan ističe da je prezadovoljan kampom, i da je on nadmašio očekivanja koja su organizatori postavili pred sebe na početku kampa.

- Mi smo prezadovoljni kampom. Naša očekivanja pred kamp smo nadmašili i više nego za 100%. Očekivali smo nekih 35-40 djece, a mi smo na kraju imali preko 90 djece na kompu. Sa te strane smo potpuno zadovoljni. Imali smo vrhunske goste sa strane koji su svakodnevno radili sa nama odavde iz Livna, a pored mene tu su bili Ivan Barišić i Ivan Matan. Mislim da su djeca imala šta vidjeti, da su otišla sa ovog kampa zadovoljna. Mi smo nastojali da djeci pokažemo, pošto u Livnu nikada nije bilo nešto slično, a ovo je bio pokazni trening jer mi nismo radili ništa novo, niti se pripremali za nešto, da je futsal nešto drugačije od onoga što se pokušava prezentirati u Livnu, ali i Bosni i Hercegovini. Na kraju smo došli u neki finansijski minus, jer smo djeci obezbijedili i majice, i sendviče i vodu, i svašta nešto, ali smo na kraju svi bili zadovoljni. Ukoliko iz ovoga izvučemo dva-tri dečka koja će igrati za klub napravio sam veliki posao, rekao nam je Boro Matan.

Priznaje da su u jednom momentu došli u problem jer nisu vjerovali da će biti toliko prijavljenih, pa su stavili da je kamp otvoren za sve. No, utisci djece, ali i pozivi roditelja po završetku kampa pokazatelj su da je ovaj kamp u Livnu bio pun pogodak.

- Mi u početku nismo očekivali ovakav broj i stavili smo da je kamp otvoren za sve. Onda smo došli u probleme jer nam se prijavila masa dječaka. Mi smo imali dvije kategorije juniora i kadeta super popunjene, i to su dečki koji su se susretali već sa futsalom, nešto su radili i sa njima je bilo lako. Međutim, sa tim malim dječacima i djevojčicama kojih je bilo 16-17 na ovom kompu morali smo napraviti neki poseban program. Ali, njima je bilo super. Djeca su prezadovoljna kampom, njihovi roditelji su prezadovoljni, tako da ovih dana poslije završetka kampa ja imam masu poziva kada će novi kamp, kada će se pokrenut futsal akademija, pa slobodno mogu reći da je što se tiče mene i mog kluba kamp potpuno uspio.

Matan već najavljuje da će kamp biti i naredne godine.

- O tome svakako razmišljamo.Kamp će biti i dogodine. Bilo je uspješno, svi gosti su ponijeli predivne utiske sa kampa. Mi smo bilježili neke nedostatke kojih je sigurno bilo i koje ćemo ispraviti za sljedeći put. Mi u zimskom polugodištu planiramo napraviti jedan kamp za ciljanu grupu djece, ne ovolikog obima, a za sljedeću godinu ponovo planiramo ljetni kamp.

Na kampu su svakodnevno dolazili i treneri koji nisu iz Livna. Sa djecom je radio i nekadašnji pomoćnik Bore Matana u reprezentaciji BiH, Predrag Dobrilović.

- Čulin mlin je ponovo zaživio u Livnu i kreće baš onako kako treba. Kamp treba da ispromoviše ne samo klub, nego nešto novo u Livnu. Ambicije i politika kluba zasnovani su na mladim momcima koji ispravno uče futsal. Boro Matan je pravi čovjek za to, njegovo znanje, energija i motivacija su uslov da nešto tako i opstane. Što se mene tiče utisci su impresivni, od domaćinstva, pa do organizacije kampa. Tradicija livanjskog malog fudbala se sigurno nastavlja sa ovim mladim nadama, rekao nam je Predrag Dobrilović.

Svoj doprinos prvom kampu dao je i selektor reprezentacije Hrvatske u futsalu, Mato Stanković.

- Zahvalio bih se svojim prijateljima iz Livna na čelu sa gospodinom Matanom što su me pozvali da budem dio kampa i pokušam pomoći mladim livanjskim futsal igračima da još više zavole naš sport. Lijepo je vidjeti toliki broj djece na kampu. Isto tako, lijepo je vidjeti ljude iz kluba koji rade odličan posao, sistematski i realan, ne samo na kampu nego i u cijelom pogonu. Znajući da se tu radi većinom o igračima koji igraju i veliki nogomet, pokušao sam im kroz trening pokazati stranu futsala koju vjerovatno još nisu vidjeli i da im kroz zabavu, igru i zanimljive vježbe olakšam izbor između nogometa i futsala. Iako sam svjestan da to nije nimalo laka odluka, koja je povezana osim ljubavi i za ekonomske prilike, a dakako i za broj stanovnika u pojedinoj sredini. Sretan sam što sam upoznao kvalitetne ljude u MNK Čulin mlin i ako mogu pomoći i u budućnosti stojim na raspolaganju za kamp i slične projekte, rekao je za naš portal Mato Stanković.

Pored Predraga Dobrilovića i Mata Stankovića na prvom kampu su kao gostujući treneri boravili i Teo Strunje, trener prvaka Hrvatske, MNK Novo Vrijeme, Marin Mandić trener Universitasa, novog prvoligaša Hrvatske, sa svojim pomoćnikom Tonćijem Bokanom, te jedan od najboljih trenera golmana u regionu Ivica Krstulović-Opara sa svojim pomoćnicima.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.