Banner Top

Log in
A+ A A-

Kreće rasplet: Može li neko stići "Mostar SG" ?

  • Written by 
  • Published in BiH

Rasplet u Premijer ligi Bosne i Hercegovine kreće već ovog vikenda. Ovo kolo vjerovatno neće ponuditi odgovore, međutim već od drugog, a onda  poslije trećeg kola mogli bismo znati mnogo više. 

Lider na tabeli mostarski "Stari Grad" ulazi u nastavak šampionata sa pristojnih pet bodova viška. Drugo kolo odmah će ponuditi odgovor na pitanje da li će im nastavak trke biti lagodan, ili će se maksimalno zakomplikovati. Dočekuju na svom parketu sarajevskog "Centra" kojeg su razbili u prvom dijelu šampionata, ali nema sumnje da će to sada biti potpuno drugačija utakmica. Nisu mnogo ni radili u prelaznom roku. Jasno im je da imaju kvalitetan igrački kadar, i nadogradili su ga sa dva provjerena ime. Iz beogradskog "Euro Motusa" stigao je iskusni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Slaven Novoselac, dok je prije njega ekipu pojačao hrvatski internacionalac i nekadašnji prvotimac "Split Tomija", Josip Božinović. Iako su klubovi stajali u redu zainteresovani za usluge Daniela de Souze on ipak ostaje u klubu, i nastavlja započeti put ka duploj kruni.

Odmah iza njih je Sarajevski centar na pet bodova zaostatka. Višestruki i aktuelni šampion Bosne i Hercegovine nije uradio ono što je planirao u prvom dijelu sezone, međutim ne odriču se lako još jedne titule šampionata. Biće im teško, nisu mijenjali igrački kadar, ali imaju okosnicu ekipe koja zna šta je futsal i koja zna kako se osvajaju titule.

Na bod iz "Centra", a šest bodova iz "Starog Grada" je njihov gradski rival "Zrinjski". Četa Nikole Tomičića se značajno pojačala tokom ovog prelaznog roka. Istina, pred sami kraj zimske pauze uzdrmao ih je raskid ugovora sa triom, Luka Suton, Romano Vlaho i Vedran Vukša, koji su bez klupske dozvole otputovali na "Topas kup" u Štutgart. Ipak, dolaskom Tomislava Bevande, Miljana Gutića, te povratkom Ivana Ivankovića, Damira Livaje i Andrijana Dujmovića ova ekipa je sposobna i kadra da se umješa u borbu za titulu.

Četvrto mjesto pripalo je "Tangu". Ekipa iz Istočnog Sarajeva ne odriče se lako gornjeg dijela tabela. Iako su u pauzi ostali bez Dženana Čeligije, sa kojim se sporazumno raskinuo ugovor, te bez pivota Semira Guša i golmana Nedima Sukovića, neće nikome biti lako sa njima, naročito na njihovom parketu. Poznat je stav trenera Mirka Marvana da šansu daje mladim igračima, pa se očekuje da i njih gurne u vatru uz već provjerene Čamparu, Tanaskovića, Erića, Hadžića i Delihasanovića.

Na petom i šestom mjestu su "Leotar" i "Sofić". Trebinjci nisu mijenjali mnogo roster, imaju izuzetno dobar mlađi naraštaj i njima će pružiti šansu u nastavku, dok je "Sofić" završio saradnju sa nekoliko prvotimaca. Objektivno i jedni i drugi su daleko od bilo kakve borbe za gornji dio tabele, pa se već spremaju ekipe za iduću sezonu.

Borba za opstanak je podjednako zanimljiva kao i borba za titulu, s tim da svih šest ekipa ima šansu da naredne godine igraju u nižem rangu. "Salines" je na četrnaest bodova, i pojačan Edinom Muratovićem opstanak im ne bi smio doći u pitanje. Malo im je nedostajalo i da uđu u plej of, ali ipak igraće u ligi za opstanak.

Na 11 bodova su "Seljak" i "Nevesinje" i njima predstoji teška borba za opstanak. "Seljak" je pokazao kvalitetan futsal u prvom dijelu sezoni, međutim ponekad im je nedostajalo i sreće da imaju koji bod više na kontu. Nisu mnogo mijenjali igrački kadar osim odlaska Duja Nevistića u "Brotnjo". Misiju opstanka ozbiljno su shvatili i u "Nevesinju", pa su vratili Igora Trutinu, a iz "Zrinjskog" su stigli iskusni Franjo Delić i Emrah Sarić. U suprotnom pravcu je otišao Miljan Gutić.

Na dva boda manje su "Kaskada" van opasne zone i "Brotnjo" u opasnoj zoni. Ekipa iz Gračanice je isto tako pojačala igrački kadar i želi da proba i drugu godinu u nizu da se provuče do opstanka, dok je "Brotnjo" značajno ojačao tim. Iako je bilo najavljivano da će u ekipu da se vrati Tomislav Bevanda, on je na kraju prešao u "Zrinjski", a tamo je otišao i golman Andrijano Dujmović. Ipak, doveli su Luku Sutona iz "Zrinjskog", Ivana Markovića iz Porto Tolera, te Duja Nevistića iz "Sofića". Uz još nekoliko turnirskih igrača "Brotnjo" bi trebao biti znatno jači na proljeće.

U najtežem položaju je "Čelinac". Ekipa koja nije igrala loše, ali je utakmice završavala kriminalno konstantno prosipajući stečenu prednost. Svega šest bodova malo je za ovakvu ekipu koja je prošle godine vrlo lako rješila pitanje opstanka, ali ovaj put to neće ići tako glatko.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.