Banner Top

Log in
A+ A A-

Nokautom do titule prvaka

Featured Nokautom do titule prvaka

Neću dužiti, „Šesti akumulirani“ biti će moja kolumna od danas pa sve dok se nešto ne promijeni, a naravno da će u bazi biti posvećen futsalu. Nažalost, prva 'epizoda' će biti pomalo tužna.

Bit' ću iskren, malo i brutalan, ali meni zaista, barem dijelovi u kojima sam bio, BiH i nije nešto pretjerano lijepa država. Nisam bio u Sarajevu, kažu prekrasan grad. Nisam bio ni u Mostaru, kažu prekrasan grad.

IMA KRASNIH, IMA I ONIH DRUGIH | Ali sam upoznao mnoge Bosance. Iako gramatički kod nas (u Hrvatskoj) netočan izraz, tako zovu oni sebe, pa se neće valjda naljutiti na mene ako uradim isto. Kažem, nisam bio, ali nema teorije da su ni Mostar ni Sarajevo krasni gradovi koliko su ljudi iz BiH. Većina, već pri prvom ophođenju, miče sve barijere, skraćuje distancu i stvara prijateljstvo.

Naravno, kao i svugdje, ima i kukolja. Neće se Dženan Muminović uvrijediti što ga spominjem u rečenici nakon „kukolja“, pogotovo kada se vidi kako izgleda web stranica tražilice nakon upisa njegovog imena. Zapaljeni auti, navodni šamari i pištolji…Složit' će se i popularni „Džeka“, on ne spada među većinu u BiH.

NE TREBA PRVAK | No, nije on kriv sam. Više je od njega kriva javnost koja to tolerira sve ove godine. Neki dan me ekstra neugodno iznenadio kolegin tekst kada sam vidio da je vijest to što utakmica nije odigrana, a ne to da je „Džeka“ nekoga udario. Kao, u redu to, ali ne znamo tko je prvak.

Ne treba prvak državi u kojoj je normalno da se šakom udari igrača jer se drznuo doći u grad u kojem ti živiš. Nitko se ne zgrožava Muminovićevim potezom, a svi se brinu tko će kući odnijeti najveći pehar. Pa zar je važnije biti prvak od ugleda kojeg stječeš? Zar nije cijela poanta naslova respekt kojeg si izazvao tim postignućem? Muminović je to svojoj momčadi oteo, jer će sada biti prvaci, ali nikada neće znati jesu li to zaslužili ili su prvaci zato jer im je čelnik sposoban „odalamiti“ svakog tko mu stane na put.

„Traže da se nešto napravi mimo parketa, a mislim da ništa nije vrijedno toga da se jedna utakmica ne odigra, i da se na parketu odluči tko je bolji“, riječi su Dženana Muminovića. Pročitao sam popriličnu dozu gluposti u životu, ali ova spada među one koje žaloste. Pročitajte još jednom, ne postoji ništa bitnije od futsal utakmice. Ispraznog li života, onome tko tako živi.

OSUDITE NASILJE | I da se osvrnemo, kako da se na parketu odluči tko je bolji, ako prvi vratar protivničke momčadi traži jagodičnu kost po licu. Kada bi potez Muminovića osudio veliki broj futsal igrača i trenera, a ponajprije Savez, s vremenom bi se takva ponašanja iskorjenila. Jer, udarac u jagodičnu kost boli par dana, a sram kojeg trebate osjećati zbog onoga što je „normalno“ kod Vas, ima nešto dulji „rok trajanja“. Osudite nasilje, u protivnom ga potičete.

More in this category: Iz stručnog ugla - Dejan Majes »