Banner Top

Log in
A+ A A-

Derbi pod lupom - Ivan Božović

Ivan Božović, selektor Makedonije i nekadašnji trener Ekonomca bio je ljubazan da za čitaoce FutsalBalkana analizira i oceni učinak aktera derbija Euro Motus – Ekonomac (2:3) za titulu.

- Evidentno da su derbi dobili stranci u redovima Ekonomca i da je presudio njihov individualni kvalitet, ali i da domaći igrači i svi u klubu treba da se zapitaju da li pojedinci zaslužuju da nose dres Ekonomca. Euro Motus je pružio verovatno svoj maksimum i bio ravnopravan u derbiju sa više konkretnih šansi za postizanje golova. Sigurno je da ne bi bilo nezasluženo da su i oni slavili u derbiju – bile su uvodne rečenice Božovića.

EURO MOTUS

Josimović - mada nije imao mnogo posla na derbiju, korektno ga je obavio. Možda nije ulivao preteranu sigurnost saigračima, nije imao nekih većih propusta sve do penala sa 10 metara. Kod penala je napravio dva propusta. Ostao je na liniji što je velika greška obzirom da je izvođač bio Janjić, igrač sa izuzetno jakim šutem i nezagrejan ušao sa klupe, a još je veća što je dozvolio da primi gol kroz noge na gol liniji. Golman njegovog kvaliteta i iskustva morao je bolje da reaguje. Ocena: 7,5.

Vulić – nije ulazio u igru.

Krasnić – ispunio defanzivne zadatke, koji su njegova osnovna uloga u ekipi. Videla se velika želja i energija kod njega. Ocena: 7.

Šošo – Gotovo je neverovatno da u tim godinama igra na visokom nivou. Već u ranoj fazi igre videlo se da nema svežine i da se muči na terenu, mada je uzeo mnogo minuta u igri. U napadu je podsetio na svoje najbolje dane. Siguran pas, visoka tehnika. Postigao je gol, imao i asistenciju. Mnogo slabiji učinak imao je u fazi odbrane, mada protivnik nije znao to da iskoristi. Napravio je kardinalnu grešku, igranjem rukom kod 6. faula za Ekonomac, čime je i odlučen derbi. Neshvatljivo je da igrač takvog iskustva to sebi dozvoli, ali je evidentno da je fižički zamor bio uzrok tome. Ocena: 7,5.

Milosavac – Odradio je ono što od njega očekuje ekipa. Dobar u defanzivi, sto je njegova osnovna uloga, siguran i miran u napadu. Bez nekih spektakularnih poteza, ali to se od njega nije ni očekivalo. Ocena 7,5.

Tepavčević – iako nije ulazio u igru, ali je uspeo da pokaže onu najtamniju stranu koju sport može da ima.

Roknić – obzirom na njegov potencijal, lično sam više očekivao. Korektno je odigrao u oba pravca, ali od njega se očekuju lucidni potezi, driblinzi, pasovi… Očekivao sam da pravi razliku u fazi napada, što ovaj put nije pokazao. Ocena: 7,5.

Kopanja - najprijatnije iznenađenje derbija. Velika je šteta što ima problem sa kolenima i ne može kvalitetno da trenira i bude maksimalno fižički spreman. Pravio je razliku na terenu i u svakom trenutku bio opasan po gol protivnika. Bio je veliki problem za odbranu Ekonomca I konstantna pretnja. Njegovi potezi u napadu su bili najupečatljiviji segmenti derbija. Evidentno je bilo da mu nedostaje snage i svežine, zbog čega se veoma kratko zadržavao u igri u svakoj rotaciji. Ocena: 8.

Filipović – bledo izdanje, ništa od onoga što očekuju oni koji u njemu vide potencijal nije pokazao. Nije opravdao vreme provedeno u igri. Ocena: 6.

Lazarević – nije pokazao ništa. Neko ko je reprezentativac Srbije i toliko hvaljen u futsal medijima morao je bar nečim to da opravda. Činjenica je da je mlad I neiskusan, ali se realno postavlja pitanje da li poseduje potencijal o kome se piše i govori. Nismo ga videli ni u jednom segment igre. Ocena: 6.

Živić – I pored bremena godina, pokazao je da je i dalje na visokom nivou, kako fizički, tako i tehnički - taktički. Korektan u oba pravca igre. Opravdao je svaki minut proveden u igri (preko 30 min.). Da je iskoristio odličan pas Milosavca i postigao pogodak u poslednjim sekundama utakmice, u igri bez golmana, sigurno je da bi bio heroj derbija. Ovako dobra utakmica za njega, ali negativan rezultat za njegovu ekipu. Ocena: 8.

Stanojević – ispunio je ono što se od njega očekivalo, epizodna uloga, da odmori glavne igrače. Ocena: 7.

Popović – pokazao je veliku želju i energiju. Minute je dobio većim delom u drugom poluvremenu i korektno ih je iskoristio. Ocena 7.

Trener: Slaviša Damjanović – bio je neprimetan, tako da nisam mogao da steknem utisak ko sa klupe vodi Euro Motusa. Utisak je da igrači sami prave izmene i da se sami između sebe dogovaraju za vreme igre i time out-a.

EKONOMAC

Antonić – nije ulazio u igru.

Matijević – jedan od najboljih igrača Ekonomca tokom čitave sezone, gotovo ništa nije pokazao u derbiju. Verovatno da je i sam sebi zadao visoke zadatke i da je u velikoj želji izgoreo. Važnost utakmice je sigurno uticala na njegov slab ucinak. Ocena: 6.

Da Silva – nisam razumeo šta je značilo njegovih 10-15 sekundi provedenih u igri. Za mene kao da nije ulazio u igru.

Janjić – nije ulazio u igru. Nejasno je da igrač koji čitavu utakmicu provede na klupi izvodi slobodan udarac i penal sa 10 metara. Uz dosta sreće i veliku pomoć golmana Josimovića, realizovao je penal i doneo ekipi pobedu u derbiju.

Ramić – nije opravdao minute provedene u igri. Od reprezentativca Srbije se očekuje mnogo više. Nije ga bilo ni u jednom segment igre. Bežanjem od duela i bez srca ne može se igrati futsal. U svakoj situaciji ostao je nedorečen. Najupečatljiviji potez bio je krajem utakmice kad je prilikom izlaska iz igre još sa terena postavljao pitanje treneru Rajiću zašto ga izvodi. Da li nije shvatao da je njegov učinak minimalan ili je nesto drugo u pitanju?! Ocena: 6.

Rnić – pokazao je da poseduje veliko iskustvo, što je za ovakve derbije od izuzetnog značaja, međutim njegov učinak u igri je bio skroman. Napravio je i nekoliko ozbiljnih grešaka u zadnoj liniji odbrane, što na njegovu sreću protivnik nije iskoristio. Ocena: 7.

Jovanović – nije ulazio u igru.

Stojković – ništa od njegovog potencijala nismo videli u derbiju. Svi smo očekivali da će njegove brzinske sposobnosti doći do izražaja u derbiju obzirom da je protivnik nešto sporija ekipa. Da li zbog striktnog šablona u igri 4-0 u napadu Ekonomca ili iz nekog drugog razloga, bio je potpuno neprimetan. Čak ni u fazi odbrane nije uspeo da iskoristi svoju brzinu i agresivnost. Od reprezentativca Srbije, sigurno se očekivalo mnogo više. Ocena: 6,5.

Pršić – u prvom delu igre podsetio je na najbolje dane. Bio je opasan u napadu, pokazivao je veliku želju i preuzimao odgovornost u igri. Početkom drugog poluvremena pogodio je stativu i propustio šansu da možda i reši utakmicu. Kako je utakmica odmicala evidentan je bio pad u njegovoj igri fizički i psihičk, što je verovatno posledica velike pauze I nedostatka utakmica. U tom period napravio je veliki broj ozbiljnih grešaka, što je moglo da bude kobno za njegovu ekipu, mada je i spasio gol na samoj liniji, posle slobodnog udarca Euro Motusa. Utisak je da je njegov ucinak u derbiju trebalo da bude veći. Ocena: 7,5.

Ivanković – opravdao je moja očekivanja. Čvrst u odbrani, bez ozbiljnih grešaka. U napadu je preuzimao odgovornost i bio konkretan u određenim situacijama. Postigao je gol i imao još nekoliko dobrih akcija i šuteva. Pokazao je da nije slučajno tu i da na njega klub može računati u budućnosti. Ocena 8.

Borisov – pokazao je svoj kvalitet i zašto je doveden u Ekonomac. Očigledno je bilo da iza sebe ima mnogo teških utakmica sa velikim ulogom i važnošću. U svakom momentu miran i fokusiran na igru, sa tačnim konceptom šta uraditi u datom trenutku. U odbrani je ispravio mnogo grešaka saigrača. Evidentno je da ga većina saigrača nije razumela u fazi napada, inače bi njegov ucinak u derbiju bio jos mnogo bolji. Sigurno najbolji učesnik derbija, igrač koji je doneo prevagu u ovoj izuzetno neizvesnoj utakmici. Ocena: 8,5.

Ristić – nije ulazio u igru.

Valjenko – malo nervozan na početku, ali kako je utakmica odmicala postajalo je jasno da će biti prevaga na strani Ekonomca. Ostao je miran i pribran i u trenutcima kad ga je posle postignutog gola protivnički igrač udario glavom. Siguran u igri u oba pravca, jasno je da nije slučajno doveden kao pojačanje. Bez spektakularnih poteza, ali veoma siguran i sa velikim učinkom u pobedi u derbiju. Ocena: 8.

Momčilović – u većem delu utakmice na visokom nivou i sigurno jedan od najzaslužnijih za pobedu. U prvom delu igre nekoliko izvanrednih odbrana u trenutcima kada su mnogi već videli loptu u mreži. U nastavku igre po ko zna koji put je pokazao psihološku nestabilnost. Posle pauze zbog incidenta na terenu i tribinama psihički je potonuo I počeo rasprave i svađe sa protivničkim igračima, publikom i sudija. Rezultat svega su dva olako primljena gola. Posebno prvi gol ide na njegovu dušu. U završnici je uspeo da se vrati na nivo iz prvog dela igre I slobodno možemo reći spasi ekipu. Nekoliko vrhunskih odbrana u završnici direktno je uticalo na konačni rezultat derbija. Ocena 8.

Trener: Predrag Rajić – utisak je da je njegova glavna uloga bila da aplaudira igračima za sve što naprave na terenu. U prvom poluvremenu sa dve postave sa matematički tačnom minutažom od 120 sekundi po rotaciji bez obzira na puno problema u igri. U drugom poluvremenu je bilo očigledno da je vrag odneo šalu i da se treba osloniti na strance koji očigledno imaju veliki individualni kvalitet. Pozitivan detalj je čuvanje lopte sa 5 igrača u polju sa idejom da se izbaci rizik da se napravi šesti faul. Nejasna odluka da igrač bez ijedne sekunde provedene u igri šutira slobodan udarac i penal sa 10 metara.